top of page
 waarom natuurfilms
Sequence 01.00_01_33_26.Still338.jpg
 
Waarom deze natuurfilms?

  • Om de schoonheid van de natuur te laten zien en daarvan te genieten

  • Om mensen weer echt bewust te laten worden van die schoonheid: verbazen, verwonderen, bewonderen, als een kind dat iets voor het eerst ziet. Om in het alledaagse het bijzondere te zien, leren waarderen en koesteren wat er is en daar het mooie en positieve van in te zien, ook al is de wereld soms verwarrend voor je.

  • Om mensen allerlei sferen te laten ervaren. De natuurfilmbeelden in combinatie met de muziek roepen een bepaalde beleving, emotie, sfeer of stemming op. Het raakt je, doet iets met je. Het brengt je in beroering of ontroering. Het raakt je diep van binnen in je gevoel. Het kan je emotioneren en gevoelens los maken, die zich weer kunnen bevrijden. Daardoor kan je dichter bij je eigen natuur komen, bij je eigen gevoel.

  • Om te ontspannen, stress te verlagen of misschien wel te ont-stressen van de gejaagdheid van alledag. Rust ervaren en tot rust komen. Een meditatief moment. Helemaal zen worden. Weer meer in balans komen. Je maakt even je geest leeg en je kunt daarna beter nadenken. Misschien zelfs een helende of verzachtende werking ervaren om zo verdriet en angsten beter aan te kunnen.

  • Het kan zowel verstilling als juist energie bij je oproepen en inspiratie en kracht geven.

  • Zij kunnen je de zin van het leven laten ervaren, werkelijk of symbolisch. De diepere betekenis er in herkennen, iets leren snappen van de bedoeling. Een spirituele ervaring. Alles heeft een reden in de natuur, een plan.

  • Natuur is de mooiste kunstvorm en inspiratie voor alle andere kunstvormen. De natuur zit prachtig in elkaar: let op de kleur, lichtval, vormen, patronen, structuren, details. Leer kijken met andere ogen. Laat je inspireren.

  • Om je te stimuleren om zelf weer de natuur in te gaan en daar van te genieten. Het is gratis en voor iedereen beschikbaar. Je hoeft niet ver weg, het kan ook dichtbij.

  • Mensen die zelf de natuur niet meer in kunnen gaan door bijvoorbeeld leeftijd of handicap, er toch van te kunnen laten genieten

  • Belang van de natuur voor de mensheid inzien, dat waarderen en koesteren en inspireren om zorgvuldig met de natuur om te gaan. Respect voelen voor de natuur en zijn kracht.

Waarom geen ingesproken teksten?

 

We kiezen er bewust voor om de uitleg over de film vooraf te geven en deze niet in te spreken in de film. Zo kan je helemaal op je eigen manier de film op je in laten werken en nog dieper beleven met de begeleidende sfeermuziek.  De ingesproken tekst is dan niet afleidend.

 

 
Waarom wel muziek?

 

De muziek verhoogt de sfeer, die de natuurbeelden bij je oproepen.  Muziek raakt je, het doet iets met je, je voelt het in je ziel, het maakt emoties los in je. Het brengt je in beroering en in vervoering. De muziek brengt je nog dieper naar het gevoel van de filmbeelden.

De ene keer is de muziek rustig klassiek, de andere keer is het uitbundig en groots. Zo ook zijn je eigen emoties afhankelijk van de sfeer waar je in zit.

Eugène zoekt heel bewust of de muziek past bij het beeld. Het moet kloppen.

Waarom soms ook de naam Jelle de Leeuw bij de aftiteling geluid?

Soms gebruikt Eugene naast zijn eigen geluidsopnamen ook vogelgeluiden, die opgenomen zijn door Jelle. Jelle is helaas in 2004 overleden, maar wij hebben zijn geluidsopnamen gekregen, die karakteristiek zijn voor bepaalde vogels. Jelle was een echte natuurkenner. Hij en zijn vrouw Tinie hebben ons mede geleerd om nog beter te kijken en te genieten van de schoonheid van de natuur.

natuurfilms

filmlezingen

Sequence 01.00_02_07_00.Still202.jpg
Sequence 01.00_31_29_06.Still906.jpg
Sequence 01.00_01_38_45.Still824.jpg
Sequence 01.00_09_58_49.Still398.jpg
bottom of page