top of page
over ons

 

Wie zijn wij?

 

Wij zijn Eugène Engelen en Lilian Verhagen.  Wij wonen in Heeze en zijn, zowel zakelijk als privé, partners.

Wij zijn in 2001 met spirilijn afscheid begonnen en in 2021 is dit uitgebreid met spirilijn natuur.

 

Waarom de naam spirilijn?

Spiri komt van spiritueel, wat voor ons niets zweverigs betekent, maar meer dat elk mensenleven zinvol is en betekenis heeft voor jezelf en voor anderen.

Lijn is de rode draad in je leven, die vaak op je afscheid gememoreerd wordt of in een foto- presentatie of in muziek tot uiting komt en die jou tot een uniek mens heeft gemaakt.

Wij zijn als mens onderdeel van de natuur. In de natuur heeft alles een reden, een plan. Daar zitten voor ons symbolisch wijsheden in verborgen, waar wij als mens veel van kunnen leren.

Waarom nu spirilijn natuur?

Toen wij in 2001 spirilijn begonnen lag het accent op filmpjes rond afscheid en herinnering. Echter, ook toen al zat er bij onze presentatie een voorbeeld van een natuurfilmpje, om bij een afscheid te kunnen gebruiken als meditatie - overdenkingsmoment. Een enkeling maakte daar gebruik van en wij gebruikten af en toe natuurfragmenten in persoonlijke foto-presentaties of films, maar de meeste mensen hadden al zoveel foto’s, dat dit ruim voldoende materiaal gaf voor de afscheidsceremonie.

Eugène bleef echter wel filmen in de natuur. Door zijn jarenlange ervaring en perfectionering werden de beelden steeds mooier. Nu 20 jaar later, willen we deze natuuropnamen niet meer alleen koppelen aan afscheid, maar zou het mooi zijn als heel veel mensen hier van kunnen genieten. Wij willen graag wat wij mooi vinden of wat ons raakt met jullie delen. Wij willen de schoonheid van de natuur laten zien. Wij denken namelijk dat deze filmpjes  op veel mensen een positief effect kunnen hebben als zij hiernaar kijken. Daarbij komt nog dat we weten hoe belangrijk de natuur voor ons als mens is en dat we pleiten om daar zorgvuldig mee om te gaan.

Wij zijn geen natuurkenners, boswachters of biologen, maar we zijn wel natuurliefhebbers. Inmiddels hebben wij al aardig onze kennis verrijkt door heel veel natuurinformatie bij de filmopnamen te zoeken. Eugène maakt de filmopnamen, monteert deze vanuit zijn gevoel en zoekt daar intuïtief de muziek bij. Lilian doet de eindregie en vult deze montage aan met haar gevoelsvisie tot we beiden tevreden zijn over het eindresultaat.

Zij neemt de presentatie bij de filmlezing voor haar rekening, waarbij zij voorafgaande aan de film uitleg geeft over wat men te zien krijgt en wat dieper op bepaalde onderwerpen ingaat.

Waarom zijn we spirilijn afscheid begonnen?

Rond het jaar 2000 kwamen we, na privé diverse uitvaarten bezocht te hebben, tot de conclusie dat dit echt persoonlijker kon. Met dit gegeven en met onze interesse in mensen en film- en beeldmateriaal, lag een uitdaging voor ons. We gingen aan de slag met onze idealen en toen het meer vorm kreeg, hebben we op

4 september 2001 een presentatie voor uitvaartondernemers gehouden en uitleg over onze ideeën gegeven, waarbij we een aantal voorbeelden van fotopresentaties en  natuur-meditatie films hebben laten zien.

Ieder mens is de moeite waard om op een mooie, bijzondere manier herdacht en herinnerd te worden.

2 dagen daarna kregen wij  onze eerst opdracht: het afscheid van een meisje van 2.

We hebben thuis gefilmd en tijdens de afscheidsdienst. Verschillende fotopresentaties gemaakt en de apparatuur voor de muziek – en beeldpresentatie in de kerk verzorgd. Wij zijn meteen in het diepe gegooid.

Voor die tijd was dit allemaal niet zo gangbaar, zeker niet in een kerk. 

Na 20 jaar ervaring en honderden films verder, durven wij ons hierin gespecialiseerd  te noemen. 

Gelukkig is er de laatste jaren veel veranderd. Inmiddels zie je bijvoorbeeld in alle crematoria beeldschermen hangen en worden er foto's vertoond. Het afscheid is veel persoonlijker geworden. 

Het is fijn dat wij daar aan bij hebben mogen dragen, als pioniers op dit gebied. 

Door dit werk zijn wij verrijkt met bijzondere ervaringen en contacten, wat ons veel voldoening,

respect, relativering en dankbaarheid geeft.

Sinds 2020 richten we ons op dit vlak alleen nog op het filmen van en rond de afscheidsceremonie

en niet meer op de verhuur van apparatuur.   

“Ieder mens is uniek en heeft voor anderen iets betekend."

bottom of page