top of page
natuurfilms
Leve de lente
 
Een lente impressiefilm in 3 delen.
​
Kent u dat heerlijke voorjaarsgevoel, dat de zon weer krachtiger gaat schijnen, dat het langer licht blijft en er weer kleur in de natuur komt?  Dat je na de rustperiode van de winter weer zin en energie krijgt om dingen te gaan ondernemen en er op uit te trekken?
​
Dat willen we graag laten zien in deze kleine selectie van lenteopnamen, die grotendeels gemaakt zijn in de vrije natuur, maar enkele ook in bijzondere tuinen in Heeze.
​
In deel 1 zien we de voorjaarsbloemen zoals de krokus, de tulp en de narcis. Er verschijnen knoppen aan de bomen, waarin het blad prachtig op gevouwen zit. Langzaam openen zij zich. De vogeltjes gaan hun mooiste lied zingen voor elkaar.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
In deel 2 zien we de bloesems van onder andere de kers en de rodondendron. De weide met de boterbloemen, de madeliefjes en de paardenbloem. De slootkant met hun eigen flora en fauna.
De vrolijkheid van het badderen van de watervogels met de kraaien en de kauwen.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
In deel 3 komen de oeverzwaluwen aan bod met hun nestholen in het zand. Het beukenblad met al zijn kleuren en het frisse groen. De bostuin met de lelietjes van dalen en de vergeet mij nietjes.
En tot slot de watervogels met hun jonge kroost in een mooie trein achter zich aan.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Wintersferen     deel 1 & 2
​
De eerste rijp met prachtige ijskristallen, strenge vorst, lieflijke sneeuw met schitterend zonlicht, een gure sneeuwstorm en tot slot het inzetten van de dooi. Deze film in 2 delen laat al deze verschillende facetten van de winter zien. De temperatuur is bijna voelbaar. De sfeerbeleving en de kleur wit steeds anders. Alles is bedekt en verhuld, het straalt een natuurlijke rust uit. Door de sneeuw lijkt de omgeving zachter, het krijgt iets betoverends, zelfs iets van een sprookjesachtige wereld waarin je even weg kan dromen, je geest tot rust kan brengen tot de dooi alles weer onthuld.
Deze opnamen zijn gemaakt in Heeze, Leende, Valkenswaard en Soerendonk.
​
​
Voor de vogels is het lastiger om met deze sneeuw en kou voedsel te zoeken. Gelukkig zijn er nog bessen te vinden. In deel 2 komt onder andere de koperwiek voor, een zangvogel uit de lijsterfamilie. Hij leeft noordelijker, maar strijkt hier in de winter neer, vaak met meerdere tegelijk en valt op door zijn koperrode oksels.
 Respect
​
met een lied van parafilosoof André Groote: " Als je dromen wilt"
​
Het leven kent voor iedereen ups en downs. Soms wil je je teleurstellingen bevrijden door te huilen, maar het is fijn als je dan weer de wilskracht vindt om door te gaan en te blijven dromen over je idealen. Weer geloven in de mooie kant van het leven, in de schoonheid, in de liefde en het plan voor jouw ziel. Je kan op allerlei manieren filosoferen over de tekst van dit lied en deze toepassen op je eigen situatie.
Respecteer ieders dromen....
​
Dit is een kort meditatief filmpje met een spirituele inspiratie.
​
​​
​
Hieronder kunt u 2 voorbeelden bekijken van de vele thema's die wij hebben gemaakt.
Deze zijn qua muziek geschikt voor internet, maar al deze films kunnen ook gemaakt worden met andere bijpassende achtergrondmuziek.
​
​
​
Zonsopkomst in november
 
Stelt u zich voor:
Je staat vroeg op en fietst rond half 7 's morgens op een koude ochtend in november in het Leenderbos. Je wordt onbewust naar een bepaalde plek getrokken, waar boven de vennen, de heide en het bos zich een eeuwenoud tafereel voltrekt van de zonsopkomst.
Je voelt en ziet het mystieke van de laaghangende mistbanen, de rijp op de planten, de kou, maar ook de warmte en de rode gloed van de opkomende zon, die steeds warmer wordt en een mooi oranjegeel aura uitstraalt wat alles een gouden gloed geeft. 
Er komt zelfs door de temperatuurstijging een nieuwe mistlaag opzetten, maar ook deze trekt weer op. De mist en de koude hebben kristallen op de takken en grashalmen gevormd, die langzaam gaan ontdooien en als parelkettingen aan de takken hangen. Je ziet de intense kleurenpracht van de bladeren door het opkomende licht. De vogeltjes, zoals de mezen, de vink en de keep ( een wintergast uit Scandinavië) gaan op zoek naar beukennootjes. De zwanen maken zich op. Het licht en de kleuren worden nog feller. De dag ontwaakt, hij kan beginnen...
 
Laat je meenemen door de beelden en de bijpassende muziek en beleef deze mooie ochtend mee in dit 22 minuten durende filmpje. 
​
​
 
 
Wilde bloemenpracht

 

De rode klaproos is de lievelingsbloem van Lilian, vanwege de prachtige kleur en de mooie vorm van zowel de bloem, de knoppen als mede van de latere zaaddozen. Laat je verwonderen over het opengaan van de knop, waar de bloem helemaal opgevouwen in zit en er eerst verkreukeld uitkomt. Zijn bloemblaadjes trekken vervolgens mooi strak en de zon heeft daarna vrij spel om te spelen met het licht op zijn prachtige, krachtige rode bloem. Je wordt er helemaal vrolijk van als je hem ziet, laat staan als je er een heel veld van mag aanschouwen.

Gelukkig is er weer meer aandacht voor het belang van de wilde bloemen in het totale ecosysteem en worden er bermen en akkers ingezaaid om deze in stand te houden en kunnen de bijen en andere insecten voor de belangrijke bestuiving zorgen. In deze bloemenpracht komen we ook andere toppers tegen zoals de korenbloem, kamille en de zonnebloem, waarvan we zomaar allemaal gratis kunnen genieten. Tot slot nog de schoonheid van de teunisbloem, die juist opengaat in de schemering en het mooist is in de nacht of vroege ochtend.  

​

Eugene heeft voor deze filmversie vrij uitgesproken muziek gekozen met allerlei sfeerbelevingen.

Zo hoor je bij de klaproosvelden het nummer Sanctum ( heiligdom), waarmee hij niet een triestheid,

maar juist de intense beleving van de schoonheid wil benadrukken.

Van deze film is ook een versie met andere, meer klassieke muziek gemaakt als thema voor een filmlezing,

waarin vooraf uitgebreidere informatie gegeven wordt over de gefilmde items.

​

​

​

 

waarom natuurfilms

filmlezingen

​

​

bottom of page