natuurfilms
Hier kunt u twee voorbeelden bekijken van de vele thema's die wij hebben gemaakt.
Deze zijn qua muziek geschikt voor internet, maar al deze films kunnen ook gemaakt
worden met andere bijpassende achtergrondmuziek.
 
Zonsopkomst in november

 

Stelt u zich voor:  

U staat vroeg op en fietst rond half 7 's morgens op een koude ochtend in november in het Leenderbos. U wordt onbewust naar een bepaalde plek getrokken, waar boven de vennen, de heide en het bos zich een eeuwenoud tafereel voltrekt van de zonsopkomst.

Je voelt en ziet het mystieke van de laaghangende mistbanen, de rijp op de planten, de kou, maar ook de warmte en de rode gloed van de opkomende zon, die steeds warmer wordt en een mooi oranjegeel aura uitstraalt wat alles een gouden gloed geeft.  

Er komt zelfs door de temperatuurstijging een nieuwe mistlaag opzetten, maar ook deze trekt weer op…..

De mist en de koude hebben kristallen op de takken en grashalmen gevormd, die langzaam gaan ontdooien en als parelkettingen aan de takken hangen. Je ziet de intensere kleurenpracht van de bladeren door het opkomende licht tussen de bomen. 

De vogeltjes, zoals de mezen, de vink en de keep (een wintergast uit Scandinavië) gaan op zoek naar beukennootjes.  De zwanen maken zich op. Het licht en de kleuren worden nog feller.

De dag ontwaakt, hij kan beginnen.

Laat je meenemen door de beelden en de bijpassende muziek en beleef deze mooie ochtend mee in dit

22 minuten durende filmpje.

 
Wilde bloemenpracht

 

De rode klaproos is de lievelingsbloem van Lilian, vanwege de prachtige kleur en de mooie vorm van zowel de bloem, de knoppen als mede van de latere zaaddozen. Laat je verwonderen over het opengaan van de knop, waar de bloem helemaal opgevouwen in zit en er eerst verkreukeld uitkomt. Zijn bloemblaadjes trekken vervolgens mooi strak en de zon heeft daarna vrij spel om te spelen met het licht op zijn prachtige, krachtige rode bloem. Je wordt er helemaal vrolijk van als je hem ziet, laat staan als je er een heel veld van mag aanschouwen.

Gelukkig is er weer meer aandacht voor het belang van de wilde bloemen in het totale ecosysteem en worden er bermen en akkers ingezaaid om deze in stand te houden en kunnen de bijen en andere insecten voor de belangrijke bestuiving zorgen. In deze bloemenpracht komen we ook andere toppers tegen zoals de korenbloem, kamille en de zonnebloem, waarvan we zomaar allemaal gratis kunnen genieten. Tot slot nog de schoonheid van de teunisbloem, die juist opengaat in de schemering en het mooist is in de nacht of vroege ochtend.  

Eugene heeft voor deze filmversie vrij uitgesproken muziek gekozen met allerlei sfeerbelevingen.

Zo hoor je bij de klaproosvelden het nummer Sanctum ( heiligdom), waarmee hij niet een triestheid,

maar juist de intense beleving van de schoonheid wil benadrukken.

Van deze film is ook een versie met andere, meer klassieke muziek gemaakt als thema voor een lezing,

waarin vooraf uitgebreidere informatie gegeven wordt over de gefilmde items.

spirilijn

heipoldersstraat 2a

5591 kb heeze

Tel: 06 - 10 08 43 68

© 2021 spirilijn